Sănătatea mintală reprezintă o componentă fundamentală a sănătăţii individuale și a stării de bine, descriind nu numai absența bolii, ci și capacitatea unui individ de a se integra armonios în viața familială, socială și profesională.
Sănătatea Mintală și Starea de Bine îi ajută pe oameni:
-Să funcționeze la întregul lor potențial,
-Să facă față stresului vieții,
-Să fie productivi,
-Să contribuie semnificativ în cadrul comunității lor etc.
Mâncarea ne poate influența direct sau indirect creierul. Când alimentele sunt descompuse de microbiom, substanțele din compoziția lor influențează direct neurotransmițătorii, care ajung la creier și ne schimbă modul ȋn care gândim și ne simțim. Când mâncarea este descompusă, substanțele din compoziția ei pot de asemenea să treacă prin peretele intestinului ȋn sistemul sangvin, iar anumiți metaboliți pot acționa asupra creierului și pe această cale. De asemenea, unele alimente susțin ȋnmulțirea bacteriilor utile, ȋn timp ce altele o inhibă. Din cauza acestui efect, mâncarea este printre cele mai puternice ‘’medicamente’’ disponibile pentru sănătate, intervențiile ȋn dietă ajungând uneori la rezultate asemănătoare cu cele ale medicamentelor special concepute.
Deși ȋnaintarea ȋn vârstă și anumite boli pot agrava senzația de oboseală și epuizare, anumite obiceiuri specifice stilului nostru de viață pot să ajungă să ne secătuiască de energie. De aceea, este important să fim conștienți ce anume ne face să pierdem din energie și de asemenea, să știm cum să ne recăpătăm energia.
Armonia Sufletului - Cabinet de Psihologie Sandu Ana-Maria
Str. Theodor Pallady, Nr. 8, Iasi