Armonia Sufletului - Cabinet de Psihologie Sandu Ana-Maria
Str. Theodor Pallady, Nr. 8, Iasi
''Sănătatea mintală ... nu este o destinație, ci un proces. Este vorba despre modul în care conduci, nu pe unde mergi.'' - Noam Shpancer
Sănătatea mintală reprezintă o componentă fundamentală a sănătăţii individuale și a stării de bine, descriind nu numai absența bolii, ci și capacitatea unui individ de a se integra armonios în viața familială, socială și profesională.
Sănătatea Mintală și Starea de Bine îi ajută pe oameni:
-Să funcționeze la întregul lor potențial,
-Să facă față stresului vieții,
-Să fie productivi,
-Să contribuie semnificativ în cadrul comunității lor etc.
Informații relevante pentru România:
Spre deosebire de afecțiunile somatice, identificarea și intervenția timpurie în cazul tulburărilor neuropsihice sunt mai dificile din cauza unor factori precum natura subiectivă a acuzelor și teama de stigmatizare. Persoanele care suferă de afecțiuni mintale au nevoie de suport și asistență medicală, dar stigmatizarea, discriminarea și încălcările drepturilor oamenilor cu afecțiuni mintale sunt larg răspândite în comunitățile de pretutindeni.
Crizele în curs de desfășurare în întreaga lume justifică tot mai mult prioritizarea sănătății mintale. În ciuda importanței sale, domeniul sănătății mintale primeşte doar o mică parte din atenţia şi resursele de care are nevoie. Rezultatul este acela că, pentru prea mulți oameni, atingerea și menținerea sănătății mintale este o provocare.’’ (Sursa – Institutul Național de Sănătate Publică)
Deși uneori poate că nu avem sprijinul necesar, e important ca fiecare din noi să fie conștient de propria stare de bine și să facem ceva pentru noi și dacă putem, și pentru alții, atât cât putem, unde putem, dar să facem. Eu cred că noi, oamenii, putem depăși situațiile problematice, dar e necesar să lucrăm mult cu mintea noastră, cu modul ȋn care privim lucrurile, să ne dăm voie să simțim durerea și să nu fugim de ea, să știm că ea nu ne definește, că suntem mult mai mult de atât, să credem că vom reuși, indiferent de circumstanțele ȋn care ne aflăm și să facem lucruri care să ne scoată din povestea mai puțin plăcută pe care o trăim. Legat de asta, ȋntr-un fel, ȋmi amintesc de Viktor Frankl, care spunea: ‘’Primii care au cedat au fost cei care au crezut că totul se va sfârși curând. Apoi, cei care nu credeau că se va termina vreodată. Cei care au supraviețuit și au mers mai departe au fost cei care s-au concentrat pe acțiunile lor, pe prezent, fără a aștepta ce altceva s-ar putea ȋntâmpla.’’
Ce putem face pentru a susține sănătatea noastră mintală?
Lăsați creierul să se odihnească. Respectați programul de somn, dormiți între 7 şi 9 ore pe noapte. Beneficiile unui somn de calitate sunt multiple. Somnul ridică moralul, micșorează stresul, ȋntărește memoria, ȋmbunătățește concentrarea și reduce durerea.
Petreceți timp ȋn natură, faceți exerciții de relaxare și meditați.
Pentru că echilibrul tău interior contează!