Armonia Sufletului - Cabinet de Psihologie Sandu Ana-Maria
Str. Theodor Pallady, Nr. 8, Iasi
Orice ȋnceput este frumos și plin de emoție. Deși poate fi umbrit de temeri și de frica de necunoscut, este o ocazie de schimbare, de a privi lucrurile altfel, de a face lucrurile altfel, de a evolua.
Începutul de an școlar vine cu o serie de provocări, atât pentru copii, cât și pentru părinți. Deși am vrea ca aceste provocări să nu existe, ele vor fi prezente și e necesar să putem găsi modalități eficiente de a le face față.
Pentru ca (re)adaptare copilului la spațiul școlii să fie cât mai ușoară și pentru a insufla stare de bine, ca părinte, este important:
Pentru majoritatea părinţilor, a ajunge să-i înţeleagă pe copii reprezintă o lucrare de o viaţă întreagă, pentru că fiecare copil este diferit într-un mod unic. Atunci când un copil este cu adevărat înţeles, acceptat și modelat, trăsăturile de personalitate sunt libere să înflorească.
Cu toate acestea, dacă un copil se simte neînţeles, respins și manipulat, aceasta poate dezvolta cu ușurinţă în el trăsături negative și, foarte adesea, rezultatul va fi: amărăciune, conflict și răzvrătire. De multe ori, lucrul acesta se întâmplă atunci când părinţii își impun cu severitate propriile idei preconcepute cu privire la modul în care ar trebui să-l „înveţe pe copil calea pe care trebuie să meargă”.
În viaţă, nimic nu poate fi garantat sută la sută. În cele din urmă, fiecare copil va trebui să își aleagă singur calea pe care vrea să meargă. Însă șansele de a influenţa un copil în mod pozitiv pot fi semnificativ crescute dacă, atunci când copilul este mic, părinţii ar dedica măcar câteva ore în plus pentru a învăţa despre dezvoltarea și comportamentul tipic al copilului.
În relația cu propriul copil alege să acorzi timp, să ȋnțelegi, să fii consecvent și să ȋncurajezi!
Totul trece. Ar fi de folos să ne concentrăm mereu pe ceea ce putem ȋnvăța din tot ceea ce facem, până când va veni vremea să mergem mai departe.